Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕΡΡΩΝ

Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις σχολείων στο νομό Σερρών έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα

Συμβολική κατάληψη από δασκάλους και καθηγητές του κτιρίου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης




«Όχι στο σχολείο της αγοράς», με αυτό το σύνθημα νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές προχώρησαν χθες το πρωί σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναρτώντας και πανό।


Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Ζάχος Κατσάνης σε δηλώσεις του τόνισε ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις σχολείων στο νομό Σερρών έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα μπει λουκέτο σε δεκατρία σχολεία του νομού Σερρών «Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τη συγκέντρωση των μαθητών σε μεγάλα σχολεία με τμήματα τουλάχιστον τριάντα παιδιών। Για μας αυτό αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν γίνεται για παιδαγωγικούς λόγους αλλά καθαρά για οικονομίστικους με μια καθαρά λογιστική λογική του τύπου πως θα εξοικονομήσουμε πόρους। Είναι απαράδεκτο και λέμε όχι καθώς και οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών θα χαθούν – αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί -, αλλά κυρίως θέλουμε ένα σχολείο που ο καθηγητής θα ξέρει καλά τους μαθητές। Πως μπορούμε να μιλάμε για παιδεία με τάξεις των τριάντα και σαράντα μαθητών! Σ’ αυτή τη λογική λέμε όχι και θα αντιδράσουμε με όλους τους τρόπους»। Παράλληλα, ο κ. Κατσάνης στάθηκε και στη χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα σχολεία από το κράτος και η οποία φέτος είναι και αισθητά μειωμένη αλλά και δίδεται με μεγάλη καθυστέρηση. «Πολλά σχολεία δεν έχουν χρήματα να βάλουν ούτε πετρέλαιο διότι η χρηματοδότηση του 2010 ήταν μειωμένη κατά 2/3 σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα γιατί τα σχολεία είχαν αποθεματικό και αντιλαμβάνεστε πως αν συνεχιστεί αυτή η υποχρηματοδότηση του χρόνου ούτε χαρτιά δεν θα μπορεί να αγοράσει ένα σχολείο. Καταλαβαίνετε που πάμε και σ’ όλα αυτά πρέπει να αντιδράσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ ν. Σερρών, ο οποίος κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος στη σημερινή γενική απεργία. «Σήμερα όπως θα «νεκρώσει» όλη η Ελλάδα από τη γενική απεργία πρέπει να «νεκρώσουν» και τα σχολεία και όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ। Στρίκας επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα τα σχολεία να είναι χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, να μην μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. «Δεν είναι δυνατόν σήμερα για λόγους οικονομίστικους, για λόγους λογιστικούς, να θέλει η κυρία υπουργός να κλείσει το 1/3 των σχολείων της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν μετά από ενενήντα χρόνια να μας κλείνει το θεσμό της εκπαίδευσης. Συμβαίνουν απίστευτα πράγματα, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στα παιδιά του ελληνικού λαού και στην ποιότητα ζωής των εκπαιδευτικών. Δεν μπορεί τώρα κλείνοντας τα σχολεία να κινδυνεύουν οι συνάδελφοι μας να βρεθούν, όχι μόνο εκτός νομού, αλλά ακόμη και εκτός Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να ζητάμε από τους γονείς να φέρουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τα πράγματα που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή, είναι ανήκουστα».


Ειρήνη Παπαδάκη


ΠΗΓΗ: www।e-simerini।com

Δεν υπάρχουν σχόλια: