Το ύψος του βασικού μισθού, οι κατηγορίες των επιδομάτων που θα διατηρηθούν και οι συνολικές αποδοχές που τελικά θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε σχέση με τις σημερινές απολαβές, θα αποτελέσουν σημεία αιχμής στον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων για το Ενιαίο Μισθολόγιο. Για την ΑΔΕΔΥ, «κόκκινες γραμμές» αποτελούν ο προσδιορισμός του βασικού μισθού σε ποσό μικρότερο των 1.300 ευρώ και οι περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρο, το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων αντλεί την επιχειρηματολογία του από την εμπειρία των μισθολογίων που υφίστανται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα «όπλα» της ΑΔΕΔΥ στον διάλογο για το Ενιαίο Μισθολόγιο είναι:
- Βασικός μισθός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου 1.300 ευρώ. Στον μισθό θα πρέπει να ενσωματωθούν όλα τα γενικά επιδόματα. Η ΑΔΕΔΥ δεν θα δεχτεί την «υποτίμηση» του βασικού μισθού στα 764 ευρώ, σύμφωνα με προτάσεις που κατατίθενται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
- Διατήρηση τεσσάρων κατηγοριών επιδομάτων:
- Επίδομα θέσης ευθύνης, για τους προϊσταμένους.
- Επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας ( για εργαζόμενους σε υπηρεσίες με επιβαρημένους όρους εργασίας, όπως π.χ. στα νοσοκομεία, στην Ψυττάλεια κτλ.).
- Επίδομα ιδιαιτερότητας αντικειμένου. Πρόβλεψη ειδικής αμοιβής για όσους ασκούν οικονομικούς ή άλλους ελέγχους, επιβάλλεται να οπλοφορούν κτλ.
- Οικογενειακό επίδομα.
Επίσης καταγράφονται κατηγορίες υπαλλήλων στις οποίες το 57% των αποδοχών τους αφορά πρόσθετες αποδοχές. Στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι στο σύνολο των 770.000 δημοσίων υπαλλήλων, μόνο 35.000 λαμβάνουν επιδόματα από 600-1.000 ευρώ, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων λαμβάνει πρόσθετες αποδοχές από 50-300 ευρώ. Για τη σταδιακή άμβλυνση των μισθολογικών αντιθέσεων η ΑΔΕΔΥ προτείνει τη σταδιακή προσαρμογή των αποδοχών στο Ενιαίο Μισθολόγιο.
Κυβέρνηση
Εκθεση για τις αμοιβές
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζει το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύσει έκθεση για το ύψος των αμοιβών που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα. Το τελικό σχέδιο για το Ενιαίο Μισθολόγιο, μετά την απαραίτητη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και θα τεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο σύστημα αμοιβών στον δημόσιο τομέα θα νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου