Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΘΕΤΗ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΣΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Το υπουργείο Παιδείαςοδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στην περιφέρεια της χώρας

Κάθετη αντίρρηση εξέφρασαν οι εκπαιδευτικοί για τον επερχόμενο «Καλλικράτη» στο χώρο της παιδείας



Την κάθετη αντίρρηση τους εξέφρασαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ν. Σερρών για τον επερχόμενο «Καλλικράτη» στο χώρο της παιδείας που προχωρά το αρμόδιο υπουργείο και οδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στην περιφέρεια της χώρας. Χθες το πρωί ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Σερρών, Κώστας Στρίκας και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σερρών, Ζάχος Κατσάνης, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς παρέδωσαν στους επικεφαλής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστολές διαμαρτυρίας.


Ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Σερρών, Κώστας Στρίκας τόνισε πως αν προχωρήσει ο «Καλλικράτης» στην παιδεία θα υπάρξουν πολλές επιπτώσεις εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης και δεν θα συντελέσουν στην αναβάθμιση του ποιοτικού χαρακτήρα. «Το κλείσιμο αυτών των σχολείων θα οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές σε μαζικές μετακινήσεις. Οι εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σ’ άλλους νομούς αλλά είναι άκρως αντιπαιδαγωγικό για τους μικρούς μαθητές. Οι συνεχείς μεταφορά τους θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα τους και τη σχολική τους επίδοση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρίκας ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Είναι αδιανόητο να γίνουν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε παραμεθόριες περιοχές διότι τα σχολεία στις μικρές αυτές κοινωνίες αποτελούν κοιτίδα πολιτισμού. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων σε παραμεθόριες, νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές».



Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σερρών, Ζάχος Κατσάνης σημείωσε πως η διαδικασία που κινείται από το υπουργείο γίνεται εν κρυπτώ και έχει δώσει εντολές στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσηςνα κάνουν συγχωνεύσεις. «Αυτό είναι απαράδεκτο καθώς χρειάζεται και η γνωμοδότηση από την περιφερειακή επιτροπή παιδείας και από τη δημοτική επιτροπή παιδείας, ενώ θέση πρέπει να πάρουν και άλλοι φορείς. Πάντα είναι δύσκολο να κλείνεις μια σχολική μονάδα. Εμείς λέμε και αν κλείσουν κάποια σχολεία, να γίνουν με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια και βάζουμε και κάποια κριτήρια τα οποία εμείς θέτουμε. Επίσημα η υπουργός δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρχουν τμήματα με πάνω από 25 παιδιά. Δυστυχώς έχουμε τμήματα με 29 και 30 μαθητές και σε κάποια σχολεία με περισσότερα παιδιά. Πρώτος όρος που θέτουμε είναι πως οτιδήποτε και αν γίνει πρέπει ο αριθμός των μαθητών να μην ξεπερνά τα 25, 20 παιδιά στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Δεύτερη προϋπόθεση οι καθηγητές που θα χάσουν τις οργανικές τους θέσεις με κάποιες καταργήσεις σχολείων να πάρουν θέσεις στις όμορες σχολικές μονάδες. Δεν θα δεχθούμε καμία συγχώνευση, καμία κατάργηση σχολείου χωρίς την κατάθεση της δικής μας άποψης».



Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων δήμου Σερρών και της ομοσπονδίας ν. Σερρών, Στέφανος Στεφανάκης έκανε λόγο για «θύελλα» στο χώρο της εκπαίδευσης που θα επιφέρει πολλές επιπτώσεις. «Επιχειρείται μια μεγάλη σφοδρή «θύελλα» στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Σερρών και γενικότερα σ’ όλη τη χώρα. Στην εποχή του ΔΝΤ που βρισκόμαστε, αφού είδαμε περικοπές διορισμών εκπαιδευτικών, περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών, περικοπές στις χορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, τώρα πληροφορηθήκαμε ότι επίκεινται καταργήσεις και μειώσεις σχολικών μονάδων σ’ όλη την περιφέρεια της Ελλάδας. Όταν καταργούν νοσοκομεία, σχολεία και τόσα άλλα σε περιοχές με σύνορα όπως είμαστε εμείς, τότε αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε άλλα πράγματα. Διακηρύττουμε έντονα την αντίθεση μας στις συγχωνεύσεις. Στην Τουρκοκρατία ο Άγιος Κοσμάς περιδιάβαινε την Ελλάδα και ζητούσε την ίδρυση σχολείων και έλεγε ότι η ίδρυση κάθε σχολείου κλείνει μια φυλακή. Σήμερα γίνεται το αντίθετο οι φυλακές πληθαίνουν και σχολεία κλείνουν. Έλεος Έως που θα φτάσει το έγκλημα κατά της Ελλάδας και κατά της παιδείας των παιδιών μας ;».


Ο πρόεδρος του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Σερρών, Βούλτσιος Αβραάμ στις δηλώσεις του σημείωσε :«Σε καμία περίπτωση η οικονομική κρίση που διέπει τη χώρα δεν θα πρέπει να έχει ως θύματα της την υγεία, την πρόνοια και πόσο μάλλον την παιδεία. Είναι λυπηρό να ακούμε ότι επίκειται κατάργηση και συγχώνευση σχολείων. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα, ένα πλαίσιο διαλόγου, θα έπρεπε να καλέσει τους κοινωνικούς φορείςσε διαβούλευση, ώστε μαζί να καταρτίσουν, να προγραμματίσουν και μαζί να καταλήξουν σε ένα εθνικό σχεδιασμό για την ελληνική παιδεία. Βλέπουμε ότι χρόνια ολόκληρα κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται, βλέπουμε το εκπαιδευτικό σύστημα να αλλάζει με κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Τώρα η οικονομική κρίση οδηγεί την κυβέρνηση σε αλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κανέναν».


ΠΗΓΗ :http://www.e-simerini.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: