Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μαχαίρι στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών με μείωση των εργαζομένων στις 490.000

Από «κόσκινο» περνά η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με τις αλλαγές να ολοκληρώνονται με διαδικασίες - εξπρές. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων καλείται μέχρι τα μέσα Ιουνίου να παραδώσει το τελικό της πόρισμα, καθώς η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι ο αριθμός των εργαζομένων που υπάγονται στο ειδικό αυτό καθεστώς να μην ξεπερνά τους 490.000. Αλλωστε, και στο μνημόνιο προβλέπεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να υπάγεται λιγότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού.

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τον κατάλογο έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά μία πενταετία (για όσους δεν μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014). Ουσιαστικά θα κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος ή εναλλακτικά το 60ό έτος για όσους έχουν 40 έτη υπηρεσίας.

Παράλληλα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση των μισθών τους από 50 έως 200 ευρώ, καθώς θα χάσουν το ειδικό επίδομα που τώρα δικαιούνται. Αυτό σε δεύτερη φάση θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις συντάξεις, με τη μείωση να υπολογίζεται στο 11%.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, οι αλλαγές στα βαρέα θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου για τους νεοπροσληφθέντες. Δηλαδή όσοι ξεκινήσουν να δουλεύουν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε επάγγελμα, που θα «αποχαρακτηριστεί», δεν θα υπάγονται στο ειδικό αυτό καθεστώς. Για τους παλαιούς εργαζομένους -που υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα- οι αλλαγές θα «τρέξουν» από την 1η Ιανουαρίου 2012. Στόχος είναι να υπάρξει ένα μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα για όσους είναι ήδη στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται πως η νέα επιτροπή εμπειρογνωμόνων καλείται να εξετάσει δύο «καυτά» θέματα:

1 Τα επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν από τον κατάλογο. Στο «μικροσκόπιο» της επιτροπής θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι σερβιτόροι, οι κομμώτριες, οι εργαζόμενοι στην ψυχαγωγία, οι καμαριέρες, οι τεχνικοί και εκφωνητές ραδιοφώνου κ.ά.

Παράλληλα, θα υπάρξει διαχωρισμός των υπαλλήλων από τους εργατοτεχνίτες στις επιχειρήσεις, που ασφαλίζουν το προσωπικό τους στα βαρέα. Σε πολλές επιχειρήσεις ασφαλίζεται το σύνολο του προσωπικού στο ειδικό αυτό καθεστώς, ωστόσο μετά τις αλλαγές οι εργατοτεχνίτες αναμένεται να μείνουν στη λίστα αλλά οι υπάλληλοι να εξαιρεθούν.

Υπολογίζεται πως αυτές οι αλλαγές θα αφορούν 60.000 διοικητικούς υπαλλήλους, που θα βγουν από τη σχετική λίστα (και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέσεις γραφείου στη βαριά βιομηχανία, στη φαρμακοβιομηχανία, στις εταιρείες καλλυντικών κ.α.). Στο μεταξύ... αναζητούνται επαγγέλματα τα οποία αυτήν τη στιγμή είναι στη λίστα, αλλά εκλείπουν σταδιακά. Υπολογίζεται πως είναι περίπου 15 επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων είναι οι καταμετρητές κερμάτων στις συγκοινωνίες, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τρίφτες χαμάμ κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το θέμα για τους επαγγελματίες οδηγούς που εργάζονται με σχέση μισθωτής εργασίας. Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν θα παραμείνουν στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στον αντίποδα εκτός κινδύνου είναι οι οικοδόμοι, οι οποίοι θα παραμείνουν στο ειδικό αυτό καθεστώς και μετά την αναθεώρηση της λίστας. Επιπλέον δεν απειλούνται οι εργάτες μεταλλείων και ορυχείων, οι εργάτες διυληστηρίων, οι εργάτες στην τσιμεντοβιομηχανίας, οι φορτοεκφορτωτές κ.ά.

2 Τα επαγγέλματα που θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς. Ο αριθμός όσων τελικά καταφέρουν να υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 50.000 άτομα.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν στη λίστα: οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς αστικών λυμάτων, συγκεκριμένος αριθμός ειδικοτήτων του νοσηλευτικού προσωπικού, όσοι έχουν υψηλό δείκτη ραδιενέργειας (ακτινοθεραπευτές, ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό) και γενικά ειδικότητες εργαζομένων απασχολούμενων στην καθαριότητα.

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία θα προχωρήσουν οι αλλαγές είναι πως η επιτροπή -που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα- δεν θα προχωρήσει στην εκπόνηση νέας μελέτης. Θα αξιοποιήσει τα παλαιότερα πορίσματα, προκειμένου να αναθεωρήσει ύστερα από τριάντα χρόνια τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.Παράλληλα στο υπουργείο Εργασίας εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συνεχίσει το έργο της και μετά την εκπόνηση της νέας λίστας. Στόχος είναι να συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα προκειμένου να εξετάζει τυχόν νέα αιτήματα υπαγωγής στο ειδικό αυτό καθεστώς.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: