Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

SOS εκπαιδευτικών για τις κενές θέσεις

Διπλάσιο αριθμό μόνιμων δασκάλων από αυτόν που ανακοινώθηκε ζητεί η ΔΟΕ. Διαφωνεί η ΟΛΜΕ στο ενδεχόμενο αύξησης των μαθητών στα τμήματα

Εντείνονται οι πιέσεις δασκάλων και καθηγητών προς το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε πρόσθετους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών μετά και τον αριθμό-ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων που σημειώθηκε τη φετινή χρονιά.

Οι 11.466 εκπαιδευτικοί, που αποφάσισαν φέτος να αποχωρήσουν από τα σχολεία λόγω συνταξιοδότησης, έχουν σημάνει «συναγερμό» στο υπουργείο Παιδείας, που προσπαθεί να καλύψει τα κενά με την ορθολογική κατανομή του προσωπικού αλλά και την επιστροφή χιλιάδων αποσπασμένων -που βρίσκονταν σε διάφορους φορείς και υπουργεία- στις σχολικές αίθουσες.

Χθες με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ζήτησε να προχωρήσει σε διπλάσιο αριθμό προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών από αυτόν που ανακοινώθηκε, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά στα σχολεία.

Η ΔΟΕ υπογραμμίζει ότι λόγω του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων που ανακοινώθηκε (3.930 φέτος από 1.745 πέρυσι), οι 1.400 δάσκαλοι που διορίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, πολύ δε περισσότερο για τη στήριξη νέων θεσμών, όπως το ολοήμερο.

«Το ΔΣ της ΔΟΕ έγκαιρα, από τις αρχές του χρόνου, είχε επισημάνει στις συναντήσεις μας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα σχολεία εξαιτίας της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας που προβλέπει μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50% και αναπληρωτών κατά 70-80%», επισημαίνει η ΔΟΕ στην επιστολή της και προσθέτει:

SOS εκπαιδευτικών για τις κενές θέσεις

«Με δεδομένο ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες ημέρες -1η του Σεπτέμβρη- το ΔΣ της ΔΟΕ σας καλεί να προχωρήσετε άμεσα σε επιπλέον προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ΠΕ (τουλάχιστον διπλάσιες από αυτές που ανακοινώθηκαν), προκειμένου να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά, καθώς επίσης και στην πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού των αναπληρωτών για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά στην ΠΕ».

Σε διαφορετική περίπτωση -καταλήγει η ΔΟΕ- «είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα στα σχολεία θα είναι τεράστια, αφού εξαιτίας των ελλείψεων θα έχουμε απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών».

Υποβάθμιση
Μεγαλύτερες ανάγκες φαίνεται ότι υπάρχουν για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου οι φετινές συνταξιοδοτήσεις αυξήθηκαν συγκριτικά με πέρυσι κατά 188% (7.536 φέτος έναντι 2.610 την περσινή χρονιά).

Η ομοσπονδία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης ζητεί με τη σειρά της πρόσθετους διορισμούς και «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αν δεν καλυφθούν τα χιλιάδες κενά.

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία. Απαιτούμε τη νομοθετική ρύθμιση ανώτατου ορίου 25 μαθητών ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις των Γενικών Λυκείων και των ΤΕΕ και 10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια», υπογραμμίζει η ΟΛΜΕ.

Μιχάλης Νιβολιανίτης
mihalis77@pegasus.gr


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: