Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΧΕΣ....





Για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων

σας ευχόμαστε

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ




με υγεία, αγάπη και αλληλεγγύη,
με την ελπίδα ότι το Νέο Χρόνο με τους αγώνες μας θα απαλλαγούμε από τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν το λαό μας στη φτώχεια, την εξαθλίωση και στη δυστυχία.



Από την Εκτελεστική Γραμματεία
του Ν.Τ.  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Σερρών

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012



ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ,

στις 11:00 π.μ.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η πολιτική του μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και της “ακύρωσης” των Κοινωνικών Αγαθών, που επιβάλλεται από την Τρόικα και το ΔΝΤ και εκτελείται κατά γράμμα από την τρικομματική Κυβέρνηση, απαιτεί από όλους μας να βρεθούμε για ακόμη μία φορά στο δρόμο και να αγωνιστούμε για την ανατροπή της.

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Σερρών καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στην Απεργία, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 και στην Απεργιακή Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις Σέρρες στις 11:00 π. μ. μπροστά από το Δημαρχείο Σερρών.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή των πολιτικών του Μνημονίου.


Αγωνιζόμαστε:

•·        Για να μην περάσουν οι νέες απολύσεις.

•·        Για να σταματήσει η πολιτική της εξαθλίωσης και της φτώχιας.

•·        Για να προστατέψουμε τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Δημόσια Κοινωνικά             
           Αγαθά, την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση.

•·        Για να σταματήσουμε τη φορολογική λαίλαπα σε βάρος μας και να  
           πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να ανατρέψουμε τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ



Για  την Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ.  Α.Δ.Ε.Δ.Υ  Σερρών.


Ο Πρόεδρος
Η Γραμματέας

Βούλτσιος Αβραάμ

Χαριτίδου Σωτηρία

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Καταγγελία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που οδηγεί σε απολύσεις

Η τρικομματική κυβέρνηση του Μνημονίου δια του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εμμένει στην ανάλγητη και καταστροφική πολιτική των απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, οδηγώντας έτσι με συνοπτικές διαδικασίες σε διάλυση τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να διασπάσει τη συνοχή των εργαζομένων και το κοινό μέτωπο, υλοποιεί την πρωτοφανή διαδικασία ένταξης σε διαθεσιμότητα όλων των ΔΕ ΙΔΑΧ, των καθοριζόμενων από το σχετικό νόμο κλάδων και ειδικοτήτων και «μπλοκάρει» το σύστημα πληρωμής στη μισθοδοσία από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π), ανεξάρτητα από το αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου για τη Διαθεσιμότητα ή όχι.

Η εξέλιξη αυτή, δείχνει τον αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια στοιχειώδους νομιμότητας, καταφεύγει στον εκβιασμό και στην αυθαιρεσία προκειμένου να καθυποτάξει τις αντιδράσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των ίδιων των εργαζόμενων στο Δημόσιο και παρακάμπτει ακόμα και τη Βουλή, αφού δεν διστάζει να δείξει στους Δημοσίους Υπαλλήλους την «πόρτα της εξόδου», ακόμα και με αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι στην πορεία προς την Απεργιακή Κινητοποίηση της Τετάρτης, 19 Δεκεμβρίου 2012, η οποία αφορά όλο το Δημόσιο, θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μαζί με τις Ομοσπονδίες-Μέλη της, ενάντια στην ανθρωποφαγική πολιτική των απολύσεων, στηρίζοντας τις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις που οι ίδιες αποφασίζουν και εξαγγέλλουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων-Μελών της, καθώς και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της, να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και το Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

  

Κανένας συνάδελφος να μην απολυθεί.

  

Κανένας συνάδελφος να μη συνεργήσει σε απόλυση συναδέλφου.

  

Κανένας συνάδελφος να μην αδιαφορήσει για απόλυση συναδέλφου.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ Σερρών



Σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Σερρών προχώρησε στη δημιουργία ιστοσελίδας με στόχο την άμεση ενημέρωση όλων των συναδέλφων εκπαιδευτικών.  Κάποια τμήματα της ιστοσελίδας είναι ακόμη υπό κατασκευή, αλλά το περιεχόμενό τους δεν επηρεάζει την ενημέρωσή σας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, από Γάλλους της Task Force - Ποια είναι η διαδικασία

Η έλευση στις αρχές της εβδομάδας των Γάλλων εμπειρογνωμόνων της TaskForce στην Αθήνα αναμένεται ότι θα «κλειδώσει» τα κριτήρια της αξιολόγησης περίπου 650.000 υπαλλήλων, που θα σαρώσει το στενό και το ευρύτερο δημόσιο τομέα ολόκληρη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση των δομών του κράτους, από την οποία θα προκύψουν μεγάλες μειώσεις σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων, ενώ θα καταργηθούν οργανικές θέσεις σε υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμούς.

Το πακέτο των δύο αξιολογήσεων θα έχει ως τελικό στόχο την παγίωση του συστήματος της κινητικότητας στο Δημόσιο, με τους υπαλλήλους να μπορούν να μετακινούνται συνεχώς από υπηρεσία σε υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν κάθε φορά. Επίσης, θα προσδιορίσει το προσωπικό εκείνο που δεν διαθέτει προσόντα, ειδικότητες και ικανότητες. Το προσωπικό αυτό θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξόδου από το δημόσιο τομέα, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις των εκπροσώπων του Μηχανισμού Στήριξης για δραστική μείωση εργαζομένων και δαπανών. Ολο αυτό, μάλιστα, συνδέεται με τη ρήτρα απόκλισης που υπέγραψε η χώρα μας με την Τρόικα. Σύμφωνα με αυτή, σε κάθε απόκλιση από τους στόχους θα υπάρχει αυτόματη μείωση δημοσίων δαπανών (ενδεχομένως δηλαδή και απολύσεις), εξαιρουμένων μισθών και συντάξεων.

          Από την «κρησάρα» της αξιολόγησης θα περάσει το τακτικό προσωπικό, που σήμερα απασχολείται σε υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την αξιολόγηση αναμένεται ότι θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί υπάλληλοι, που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών και υφυπουργών και σε πολιτικά γραφεία. Ερώτημα παραμένει ακόμα τι μέλλει γενέσθαι με τους ενστόλους, που αποτελούν ειδική κατηγορία ως προς τα καθήκοντά τους. Η αξιολόγησή τους ή μη θα αποφασισθεί από τις συναντήσεις της TaskForce, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Το γενικό πρόσταγμα της όλης διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού που σήμερα απασχολείται στο στενό πυρήνα του Δημοσίου και στον ευρύτερο τομέα αναμένεται ότι θα το έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Στόχος είναι να εφαρμοστούν διαφανείς διαδικασίες, για ένα εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα χρονικά του Δημοσίου. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα πραγματοποιείται μέσα από γραπτά τεστ πολλαπλών επιλογών. Αυτά θα διαμορφωθούν ανάλογα με το επίπεδο της εκπαιδευτικής κατηγορίας των εργαζομένων, καθώς θα υπάρχουν διαφορετικά τεστ αξιολόγησης για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και της κατηγορίας ΥΕ. Το τεστ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει περίπου 80 ερωτήσεις, η διάρκεια θα είναι προκαθορισμένη (περίπου δύο με τρεις ώρες) και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν άμεσα.

Οσον αφορά στο προσωπικό που θα λαμβάνει θετικό πρόσημο, αυτό θα παραμένει στη θέση του ή θα μετακινείται σε άλλες, στην περίπτωση κατά την οποία η θέση που κατείχε έχει καταργηθεί μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης των δομών του κράτους. Οι υπάλληλοι που θα βαθμολογούνται με …κακό βαθμό, θα βρίσκονται προ των πυλών της εξόδου στις περιπτώσεις που η Τρόικα θα ζητά, μέχρι το 2015, συρρίκνωση του προσωπικού.

Πέρα από τη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία θα γίνει άπαξ το 2013, για να αποτυπωθούν τα προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων και από εκεί και πέρα θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, για να υποβοηθά την κινητικότητα, ανοιχτή παραμένει η δέσμευση της χώρας έναντι του Μηχανισμού Στήριξης, για 150.000 αποχωρήσεις εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2015. Η μείωση θα προκύψει από την επέκταση του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατά ένα έτος, ενώ «μαχαίρι» θα μπει και στην απορρόφηση συμβασιούχων. Ειδικότερα, οι εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου για το έτος 2011 περιορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2010 και κατά δέκα τοις εκατό (10%) επιπλέον το 2012. Για τα έτη 2013 και 2014 το ποσοστό προσδιορίζεται σε 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και για τα έτη 2015 και 2016 σε 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

 Πώς θα γίνει η διαδικασία
 
Γραπτό τεστ και βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων και του προσωπικού φακέλου θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση του προσωπικού.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, προτείνουν εξατομικευμένη αποτίμηση του προφίλ κάθε δημοσίου υπαλλήλου.
Βάση της αξιολόγησης αυτής θα είναι:

-Τα προσόντα. Δηλαδή, οι σπουδές, στις οποίες θα υπολογίζονται και τα πτυχία. Η επιμόρφωση που έχει λάβει ο υπάλληλος με τη συμμετοχή του σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία. Η γνώση ξένων γλωσσών.

-Οι δεξιότητες. Δηλαδή, οι ειδικές γνώσεις επάνω στις νέες τεχνολογίες και τη διαχείριση έργων.
-Οι προσωπικές ικανότητες. Η εμπειρία επάνω στο αντικείμενο εργασίας και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση.

Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Δηλαδή, για τους προϊσταμένους τμημάτων, διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων. Για αυτήν την κατηγορία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέντευξης. Από συνέντευξη δεν αποκλείεται να περάσουν και άλλες ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, όπως είναι, για παράδειγμα, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com


Δημοσιεύεται στον τύπο της Κυριακής


[Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2012] 

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ: Εξοδος 3 ταχυτήτων για δημoσίους υπαλλήλους

Αύξηση του ορίου ηλικίας από δύο έως και τρία έτη «φέρνει» η νέα χρονιά για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αύξηση του ορίου ηλικίας από δύο έως και τρία έτη «φέρνει» η νέα χρονιά για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Μεγάλοι χαμένοι οι γονείς ανήλικων τέκνων, καθώς μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης και το όριο ηλικίας από την 1η Ιανουαρίου 2013 εκτοξεύεται στο 67ο έτος.
 
Οι αλλαγές αυτές αγγίζουν όσους δημοσίους υπαλλήλους ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Για όσους προλάβουν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν αλλάζει το ασφαλιστικό καθεστώς και δεν επηρεάζονται από τα νέα μέτρα.

Οι κατηγορίες
Σημειώνεται πως στο Δημόσιο υπάρχουν τρεις «ταχύτητες»:
Oσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 είναι τυχεροί, καθώς ... γλίτωσαν τόσο από τον ασφαλιστικό νόμο όσο και από το νέο πακέτο μέτρων.
Oσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012 υπάγονται σε ένα μεταβατικό καθεστώς. Αξίζει να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη διετία υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους άντρες με ανήλικα παιδιά.
Oσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται κατά μία διετία και να πηγαίνουν στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη. Τρία «έξτρα» χρόνια θα δουλέψουν όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης (η έξοδος θα γίνεται με 40 έτη στα 62).
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στοn δημόσιο τομέα η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, ακόμα και αν δεν έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας.
Oσοι μπορέσουν να συμπληρώσουν τον εν λόγω χρόνο θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν δικαίωμα και να αποφύγουν τις ανατροπές τη νέα χρονιά.
Το «Eθνος- Συντάξεις παρουσιάζει σήμερα έναν οδηγό για τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ασφαλισμένοι από 1983 έως και 1992
Συντάξιμα έτη Ετος συμπλήρωσης Οριο ηλικίας συνταξιοδότησης
35
Μέχρι 31.12.2010
58
36
2011
58
37
2012
59
40
2013
62
Αύξηση δύο ετών για την 25ετία
Κατά μία διετία αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης την επόμενη χρονιά για όσους δημοσίους υπαλλήλους συμπληρώνουν 25 έτη. Για πλήρη σύνταξη θα απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους, ενώ μειωμένη θα καταβάλλεται στα 62.
Πάντως οι ρυθμίσεις αυτές δεν αγγίζουν όσους ασφαλισμένους έχουν ήδη θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους -εφόσον δεν έχουν ανήλικα παιδιά- προβλέπονται τα εξής:

Aντρες
Oσοι έκλεισαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 65 (μειωμένη στα 60). Τυχεροί είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011- 2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα φέτος καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 63 και μειωμένη στα 58.

Γυναίκες
Oσες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν στα 60 με πλήρη σύνταξη και στα 55 με μειωμένη. Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις και αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως όσες γυναίκες συμπληρώνουν φέτος 25ετία μπορούν να αποχωρήσουν στα 63 με πλήρη σύνταξη και στα 58 με μειωμένη.

Παλαιοί ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1983
Κατηγορίες
Θεμελίωση μέχρι 31.12.2010
Θεμελίωση από 1.1.2011
 
  Ετη θεμελίωσης Ποσοστό ανικανότητας Ο.Η. Ετη θεμελίωσης Ετος θεμελίωσης
Ποσοστό ανικανότητας
Ο.Η.
Γυναίκες με ανίκανο σύζυγο
25
67% (με γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε.)
50
25
οποτεδήποτε
67% (ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα με γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε.)
50
Ανδρες με ανίκανη σύζυγο
25
-
65
25
οποτεδήποτε
67% (ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα με γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε.)
50

Παλαιοί ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1983
Κατηγορίες
Θεμελίωση μέχρι 31.12.2010
Θεμελίωση από 1.1.2011
 
Ετη θεμελίωσης
Ποσοστό ανικανότητας
Ο.Η.
Ετη θεμελίωσης
Ετος θεμελίωσης
Ποσοστό ανικανότητας
Ο.Η.
Γυναίκες με ανάπηρα παιδιά
25
50% (με γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε.)
50
25
οποτεδήποτε
67% (ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα με γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε.)
50
Ανδρες με ανάπηρα παιδιά
25
-
65
25
οποτεδήποτε
67% (ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα με γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε.)
50

Παλαιοί ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1983
Θεμελίωση μέχρι 31.12.2010
 
Θεμελίωση από 1.1.2011
Ετη θεμελίωσης
Ο.Η.
Ετος θεμελίωσης (συμπλήρωση 25ετίας)
Ετη θεμελίωσης
Ο.Η.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ
25
 
 
50
 
 
2011
 
25
52
2012
 
25
55
2013
 
25
67
ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ
25
 
 
65
 
 
2011
 
25
52
2012
 
25
55
2013
 
25
67

Στα 67 το όριο ηλικίας και για γονείς ανηλίκων
Οι τίτλοι του τέλους πέφτουν την επόμενη χρονιά για το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των γονέων με ανήλικα παιδιά.
Για όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν προβλέπεται καμία ευνοϊκή ρύθμιση και η έξοδος γίνεται σε ηλικία 67 ετών.
Για όσους γονείς ανηλίκων θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
Aντρες με ανήλικα παιδιά. Η πόρτα εξόδου ανοίγει φέτος με 25ετία σε ηλικία 55 ετών.
Ακόμα ευνοϊκότερες είναι οι διατάξεις για όσους θεμελίωσαν πέρυσι δικαίωμα, με το όριο ηλικίας να «κλειδώνει» στα 52.
Ωστόσο από τις μεταβατικές αυτές ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το όριο ηλικίας διατηρείται στο 65ο έτος.
Γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Τυχερές είναι όσες ασφαλισμένες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες μπορούν να πάρουν σύνταξη σε ηλικία 50 ετών.
Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, με το όριο ηλικίας να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος συμπλήρωσης της 25τίας. Ειδικότερα πέρυσι το όριο είχε διαμορφωθεί στο 52ο έτος και φέτος έφτασε το 55ο έτος.

Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων και ασφαλισμένων με ανίκανο σύζυγο
Το όριο συνταξιοδότησης -όπως ήδη αναφέρθηκε- δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές. Συγκεκριμένα η έξοδος γίνεται σε ηλικία 50 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 25 έτη ασφάλισης. Το ποσοστό ανικανότητας πρέπει να είναι 67%.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση δημοσίων υπαλλήλων με ανάπηρα τέκνα, το δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.

5 SOS για αποφυγή των παγίδων
Πέντε σημεία πρέπει να προσέξουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη. Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου:
1. Η συμπλήρωση της 25ετίας είναι ο κρίσιμος χρόνος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται κάθε χρόνος που έχει διανυθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) αλλά και ο χρόνος στο Δημόσιο από την ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού ΦΕΚ ή από την ορκωμοσία, αν έχουν παρέλθει 30 ημέρες έως την ανάληψη υπηρεσίας.
2. Για τη συμπλήρωση 25ετίας λαμβάνονται υπόψη και οι πλασματικοί χρόνοι που προβλέπει ο νόμος 3865/2010 ανάλογα με το πότε επιθυμεί κάποιος να θεμελιώσει.
Ετσι, εάν κάποιος επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα φέτος, μπορεί να εξαγοράσει ως 5 πλασματικά έτη. Τα πλασματικά έτη των τέκνων αθροίζονται πλέον του ανώτατου ορίου πλασματικών ετών κι έτσι το τελικό σύνολο μπορεί να φτάσει τα 10 έτη για τη θεμελίωση μέσα στη φετινή χρονιά.
3. Το πλασματικό εξάμηνο δεν χρησιμοποιείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά μόνο για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης. Ετσι, σε περίπτωση που ασφαλισμένος έχει 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης, δεν θεωρείται ότι έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά απαιτούνται 25 έτη πραγματικής ασφάλισης.
4. Πλήρης σύνταξη θεωρείται η σύνταξη που εκδίδεται χωρίς ποινή μείωσης και είναι αναλογική των ετών ασφάλισης του υπαλλήλου τη στιγμή της αίτησης. Προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθώς είναι πιθανό ένας υπάλληλος που δικαιούται πλήρη σύνταξη με τις διατάξεις του Δημοσίου να λαμβάνει μειωμένη σύνταξη από τον συμμετέχοντα φορέα καθώς δεν θα έχει συμπληρώσει το απαραίτητο όριο ηλικίας που εκείνος προβλέπει για πλήρη σύνταξη. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που συνταξιοδοτείται ως τρίτεκνος με πλήρη σύνταξη στα 52 και έχει 30 έτη ασφάλισης εκ των οποίων τα 10 στο ΙΚΑ θα λάβει το τμηματικό ποσό του ΙΚΑ μειωμένο κατά 30%.
5. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μπορούν να αιτηθούν συνταξιοδότησης με αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα άμεσα και να αναμένουν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που έχουν θεμελιώσει ώστε να ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξης. Στην περίπτωση εξόδου με αναστολή δεν επηρεάζεται κάποιος από τυχόν αλλαγές, μια και θεωρείται οιονεί συνταξιούχος.
Τέλος η 35ετία

Σταδιακή αύξηση στα 40 χρόνια
Κατά μία τριετία αυξάνονται την επόμενη χρονιά τόσο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας. Η «έξοδος» στη σύνταξη θα γίνεται με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών, μέτρο που αγγίζει όσους θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους υπάρχουν δύο «ταχύτητες»:
Οσοι συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 είναι τυχεροί, καθώς δεν έχουν καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας. Ειδικότερα μπορούν να αποχωρήσουν με 35 χρόνια σε ηλικία 58 ετών, εφόσον ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1983.
Οσοι συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης την περίοδο 2011-2012 ακολουθούν μεταβατικές ρυθμίσεις. Πέρυσι σύνταξη καταβαλλόταν με 36 έτη ασφάλισης στα 58, ενώ φέτος απαιτούνται 37 χρόνια και η συμπλήρωση του 59ου έτους.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για τους παλαιούς ασφαλισμένους, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982. Διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς πετρέλαιο και με δεκάδες προβλήματα το ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας



Ορατό να μείνει χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό το Κέντρο για το υπόλοιπο του χειμώνα

Προβλήματα στην στελέχωση και την προμήθεια του ιατρικού και καθημερινής χρήσης  υλικού απειλούν την λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενής του ΚΕΦΙΑΠ  Νιγρίτας (πρώην ΚΑΦΚΑ), καθώς σύμφωνα με τους ίδιους βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν να απειλούν την λειτουργία του Κέντρου,
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Σωτηρία Χαριτίδου η δεξαμενή πετρελαίου του ΚΕΦΙΑΠ αναμένεται να αδειάσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τον κίνδυνο οι ασθενείς να μείνουν χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό να είναι πλέον ορατός. «Είχαμε κάποιες πετρελαίου από πέρσι τις οποίες διαχειριστήκαμε με πολύ φειδώ και οικονομία. Δεν έχουμε ανάψει ακόμα τα καλοριφέρ, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πετρέλαιο για τα μπόιλερ που παράγουν ζεστό νερό προκειμένου να μπορούμε να πλένουμε τους ασθενείς. Αν τελειώσει και το λίγο πετρέλαιο δεν θα μπορούμε να καθαρίζουμε τους ασθενείς μας. Από τις 24 Οκτωβρίου αποστείλαμε αίτηση για προμήθεια πετρελαίου στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όπου υπαγόμαστε, χωρίς να έχουμε λάβει έγγραφη απάντηση. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διοικητή με τον κ. Εμμανουηλίδη μας απάντησε πως δεν υπάρχουν λεφτά».
 
Πέρα από το πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου το Κέντρο αντιμετωπίζει και προβλήματα επάρκειας υλικού, λόγω του ότι δεν υπάρχουν απαραίτητα ιατρικά υλικά όπως γάντια αλλά καθημερινής χρήσης όπως κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, απορρυπαντικά πλυντηρίου κ.α.: «Αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα και με υλικά που χρειαζόμαστε για να φροντίσουμε τους ασθενείς ιατρικής και καθημερινής χρήσης. Οι άνθρωποι του νοσοκομείου μας βοηθάνε σε αυτό τον τομέα και κάνουν ότι μπορούν για να μας προμηθεύσουν με ιατρικό υλικό. Επίσης συγκινητική είναι και η προσφορά του κόσμου και ιδιαίτερα των συγγενών που μας αγοράζουν ότι μπορούν, όπως κουβέρτες απορρυπαντικά, σεντόνια και μας το προσφέρουν», μας δήλωσε η κ. Χαριτίδου.
 
Προβλήματα ωστόσο παρατηρούνται και στην στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ μιας και το ελλείπεις προσωπικό που δραστηριοποιείται δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες του. Σύμφωνα με την κ. Πρόεδρο: « Δεν έχουμε επιστημονικό διευθυντή που είναι μία πολύ σημαντική θέση για τον συντονισμό και την διοίκηση του Κέντρου. Επίσης οι 24 εν ενεργεία υπάλληλοι μας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, όλες οι θέσεις υπολειτουργούν. Πρόσφατα πέντε υπάλληλοι μας μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο ως μετακλητοί, λόγο τις υποστελέχωσεις εκεί. Επιπλέον τρείς υπάλληλοι μας λείπουν σε άνευ αποδοχών αναρρωτικές άδειες. Έχουμε μόνο έναν διοικητικό υπάλληλο που καθημερινά τρέχει από εδώ και εκεί για να προλάβει τα πάντα. Όλοι μα δουλεύουμε σκληρά με αυταπάρνηση για την κάλυψη των αναγκών του ΚΕΦΙΑΠ».
 
Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Θεολογία Χορταριά μας δήλωσε πως η ανεπάρκεια προσωπικού και υλικών ορισμένες φορές προκαλεί την ενόχληση των συγγενών που ζητούν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες: «Καθημερινά δεχόμαστε παράπονα από γονείς και συγγενείς που ζητούν καλύτερες υπηρεσίες, καθημερινά κάνουμε ότι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε τους 29 μόνιμους ασθενείς μας, τα άτομα που έρχονται για το πρόγραμμα αποθεραπείας».

Τέλος η κ. Χαριτίδου μας δήλωσε πως γίνονται φιλότιμες προσπάθειες εκ μέρους του σωματείου για την διασφάλιση της λειτουργίας του: «Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την Αντιπεριφέρεια, την 4η Υγειονπμική Περιφέρεια και το Υπουργείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Δήμος Βισαλτίας, με τον Δήμαρχο να κατανοεί τα προβλήματά μας και να κάνει ότι μπορεί για να μας βοηθήσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το ΚΕΦΙΑΠ που αν προσεχτεί λίγο, μπορεί να γίνει το στολίδι της περιοχής αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση».

 ΠΗΓΗ: http://serrespublica.blogspot.gr

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ 39η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2012

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
39 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ


Τριάντα εννέα χρόνια μετά την εξέγερση της φοιτητικής νεολαίας, που έγινε  ο βασικός μοχλός για την ανατροπή της 7χρονης δικτατορίας, το κεντρικό σύνθημα "ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" δεν σφράγισε μόνο τους αγώνες του λαού μας, για Δημοκρατία - Ελευθερία - Κοινωνική Δικαιοσύνη. Παραμένει και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη λαϊκή διεκδίκηση.
·        Είναι το σύνθημα-απαίτηση για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που έχουν οδηγήσει σε ύφεση, ανεργία και οικονομική εξαθλίωση τους εργαζόμενους, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 
·        Είναι το σύνθημα για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης,  και την  προστασία της Δημόσιας Περιουσίας. 
·        Είναι το σύνθημα για την διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων που άδικα και βίαια αφαιρέθηκαν με τις μνημονιακές πολιτικές  και τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών,  για την υπεράσπιση τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας!
Το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο, όσο ποτέ, σήμερα επειδή οι δυνάμεις του φασισμού έχουν σηκώσει κεφάλι και εκμεταλλεύονται  με απροκάλυπτο  και τον πιο χυδαίο και    προκλητικό  τρόπο την ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία της οποίας οι αντοχές δοκιμάζονται πολύ σκληρά  , από την οικονομική κρίση και την άδικη για τους κοινωνικά ασθενέστερους και ταυτόχρονα, αναποτελεσματική πολιτική, η οποία  σχεδιάζεται και ασκείται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Αυτή η κοινωνία  δοκιμάζεται  σήμερα και ξανά εξαιτίας της αναλγησίας Τρόικας και Συγκυβέρνησης, που δεν δίστασαν να επιβάλουν ένα ακόμη επαχθές και επώδυνο πακέτο μέτρων, πιο σκληρό από τα προηγούμενα.
Σε μια εποχή, γενικευμένης πλέον οικονομικής κρίσης, την οποία προκάλεσε το παγκοσμιοποιημένο και απολύτως ελεγχόμενο από τις τράπεζες, τις αγορές και τους κερδοσκόπους, καπιταλιστικό Σύστημα Διακυβέρνησης, που πλήττει βάναυσα τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης, το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου αποτελεί ταυτόχρονα και αφετηρία για νέους αγώνες με στόχο την ανατροπή των πολιτικών  του Μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, της διάλυσης της Υγείας, της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους.  
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζοντας το υψηλό αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση που τις εφαρμόζει.
Καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973 καθώς  και στην πορεία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012, προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.


Από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ σας καλεί να πάρετε μέρος σε διευρυμένη σύσκεψη των Δ.Σ των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων Σερρών, της  Ε.Γ. του Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σερρών,  που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 12 π.μ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Σερρών.

Παρακαλούνται οι Πρόεδροι και τα Δ.Σ των συλλόγων μελών του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν.

Επίσης, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Δράσης κατά των πολιτικών Λιτότητας, στην οποία συμμετέχουν από κοινού οι δύο τριτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε, το Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το Εργατικό Κέντρο Σερρών, καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 στις 7:00 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων που εξακολουθούν να προωθούν Τρόικα και Τρικομματική Κυβέρνηση.

Δίνουμε κοινό αγώνα, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου. 
     


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ



                Για  την Εκτελεστική Γραμματεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ  Σερρών.


Ο Πρόεδρος
Η Γραμματέας

Βούλτσιος Αβραάμ


Χαριτίδου Σωτηρία

Όλο το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Όλο το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών 

Από 80 σελίδες αποτελείται το πόρισμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.


Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να αξιολογείται τουλάχιστον ανά διετία ως προς την υπηρεσιακή του συνέπεια και επάρκεια από τον Διευθυντή του σχολείου όπου εργάζεται.
Από τον Σχολικό Σύμβουλο θα πρέπει να αξιολογείται ανά τετραετία τόσο για να διαπιστώνεται η πορεία της επαγγελματικής του ανάπτυξης όσο και για να διευκολύνονται οι διαδικασίες του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως είναι, για παράδειγμα, η επιλογή στελεχών.
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα μπορούσε να συνδέεται με την επαγγελματική τους εξέλιξη. 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα:

- Οι εκπαιδευτικοί των οποίων το έργο αξιολογείται ως «επαρκές» είναι προακτέοι.
- Οι εκπαιδευτικοί το έργο των οποίων έχει αξιολογηθεί ως «ελλιπές» σε κάποιο πεδίο, παρακολουθούν ενισχυτικό/διαμορφωτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και η αξιολόγησή τους στο συγκεκριμένο πεδίο επαναλαμβάνεται το επόμενο έτος.
- Η αξιολόγηση του έργου του εκπαιδευτικού ως «πολύ καλό» και/ή «εξαιρετικό» χρησιμοποιείται, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, κατά την κρίση της υποψηφιότητάς τους στην κατάληψη θέσης ευθύνης. Ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να προβλεφτεί ότι στο μέλλον μόνον όσων το εκπαιδευτικό έργο κρίνεται ως «πολύ καλό» και/ή «εξαιρετικό» θα έχουν δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για κατάληψη θέσης στελέχους.
- Η κρίση του έργου των εκπαιδευτικών ως «εξαιρετικού» μπορεί (και πρέπει) να συνδέεται με τη διάχυση των καλών πρακτικών των σχολείων και την ευρύτερη αναγνώριση των επιτευγμάτων από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας.

Στις απαντήσεις τους στο σχετικό ερωτηματολόγιο του υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί ζητούν σε ένα ποσοστό 72,7% να συνδέεται η αξιολόγηση με την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, σε ένα ποσοστό 23,05% με την μισθολογική εξέλιξη τους και σε ένα ποσοστό 31,47% με την προαγωγή τους.

Για τον κεντρικό συντονισμό της αξιολόγησης προτείνεται η συγκρότηση Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Ε), η οποία είναι η εποπτική και συντονιστική αρχή του συστήματος αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας στη γενική εκπαίδευση.

Η Αρχή αυτή θα συγκροτηθεί κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης ΑΔΙΠ που διεξάγει με επιτυχία τα προγράμματα αξιολόγησης στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Παράλληλα προτείνεται η Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση (ΜΟ.ΔΙ.Π.Ε) ως ο φορέας υλοποίησης του έργου της Α.ΔΙ.Π.Ε. στο επίπεδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Έργο της ΜΟ.ΔΙ.Π.Ε. είναι η διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία της Περιφέρειας μέσα από τη διαπίστωση της καλής λειτουργίας των διαδικασιών εφαρμογής του συστήματος της αξιολόγησης (αξιοπιστία εκθέσεων, εγκυρότητα δεδομένων, αντικειμενικότητα κρίσεων, αποτελεσματικότητα διαδικασιών, ανατροφοδότηση, αναπροσαρμογή εργαλείων αξιολόγησης, ενστάσεις, κ.λπ.).

Η ΜΟ.ΔΙ.Π.Ε. «δεν είναι ελεγκτικός ούτε παρεμβατικός μηχανισμός στην αποστολή και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και των σχολικών μονάδων της γενικής εκπαίδευσης της χώρας», σημειώνεται στο πόρισμα.

Η αξιολόγηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου (ΑΠΕΕ) στη σχολική μονάδα γίνεται με τη διαδικασία της αυτoαξιολόγησης. Την ευθύνη εφαρμογής της διαδικασίας αξιολόγησης έχουν ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου.

Στο τέλος κάθε διδακτικού έτους η σχολική μονάδα καταρτίζει έκθεση αξιολόγησης με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και τους Σχολικούς Συμβούλους, και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των συλλογικών οργάνων του σχολείου. Η έκθεση αυτοαξιολόγησης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του σχολείου και υποβάλλεται στον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο και στη ΜΟ.ΔΙ.Π.Ε.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο εκπαιδευτικός αξιολογείται:

- ως προς το (υπηρεσιακό/ επαγγελματικό) διοικητικό έργο από τον Διευθυντή του σχολείου (Ατομικός φάκελος + Έκθεση αυτοαξιολόγησης Σχολικής Μονάδας, ως πειστήριο για τo έργο του + Έκθεση Διευθυντή σχολείου).
- ως προς το παιδαγωγικό/διδακτικό έργο από τον Σχολικό Σύμβουλο (Ατομικός φάκελος + Έκθεση αυταξιολόγησης Σχολικής Μονάδας, ως πειστήριο για τo έργο του + Έκθεση Σχολικού Συμβούλου).

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έχει διαπιστωτικό και διαμορφωτικό χαρακτήρα και διακρίνεται σε: α) ετήσια και β) περιοδική.
Η ετήσια έχει διττό χαρακτήρα και διακρίνεται σε έμμεση και άμεση.
Η έμμεση αξιολόγηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Η σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του σχολείου βασίζεται στη συνεκτίμηση των τεκμηρίων του σχολείου και στοιχείων από τους ατομικούς φακέλους των εκπαιδευτικών (portfolio) (διδακτικό και παιδαγωγικό έργο, συμμετοχή σε δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.λπ.).

Κάθε εκπαιδευτικός συνεκτιμά και αξιολογεί τους δείκτες του εκπαιδευτικού έργου με βάση τεκμήρια (ατομικός φάκελος/portfolio) που αφορούν τον ίδιο (συμμετοχή στην οργάνωση και διοίκηση του σχολείου, διδακτικό και παιδαγωγικό έργο, σχολική ζωή).

Η έκθεση αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και ο ατομικός φάκελος/portfolio του εκπαιδευτικού αποτελούν τα βασικά τεκμήρια που λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού από τον Διευθυντή του σχολείου και τον Σχολικό Σύμβουλο.

Η άμεση αξιολόγηση που γίνεται από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας αφορά στην αξιολόγηση των παραμέτρων του διοικητικού-υπηρεσιακού έργου και της επαγγελματικής συνέπειας του εκπαιδευτικού. Η κρίση γίνεται κατ΄ έτος ή ανά διετία με ατομική έκθεση αξιολόγησης στο τέλος του σχολικού έτους.

Η ατομική έκθεση αξιολόγησης αποτελεί ουσιώδες τεκμήριο αξιολόγησης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς οι οποίοι μετακινούνται από μία σχολική μονάδα σε άλλη.

Η οργάνωση του ατομικού φακέλου/portfolio, η ατομική έκθεση αξιολόγησης του Διευθυντή σε συνδυασμό με την ετήσια έκθεση της Σχολικής μονάδας έχουν ως στόχο να επιβεβαιώσουν τα θετικά σημεία του εκπαιδευτικού έργου ή να επισημάνουν αδυναμίες ή παραλείψεις και να τον προτρέψουν να βελτιωθεί ενόψει της περιοδικής αξιολογικής διαδικασίας.

Η περιοδική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συνδέεται με την επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη του εκπαιδευτικού και με υπηρεσιακές διαδικασίες του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως π.χ. είναι η επιλογή στελεχών. 

Έκτακτη αξιολογική κρίση μπορεί να πραγματοποιηθεί για λόγους που εκτιμά η υπηρεσία ή ο εκπαιδευτικός. Η περιοδική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού πραγματοποιείται από τον Σχολικό Σύμβουλο στην οποία εντάσσει και την ετήσια αξιολόγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Το τελικό αποτέλεσμα της αξιολογικής κρίσης βασίζεται στη συνεκτίμηση των δεδομένων που έχουν παραχθεί καθ' όλη τη διάρκεια της αξιολογικής περιόδου (π.χ. 4 έτη, ανάλογα με τον προβλεπόμενο χρόνο για τις προαγωγές και την κρίση/επιλογή των στελεχών).

Την ευθύνη για τη σύνταξη της τελικής αξιολογικής έκθεσης του έργου των εκπαιδευτικών έχει ο Σχολικός Σύμβουλος και σε αυτήν χρησιμοποιείται περιγραφική κλίμακα, η οποία χαρακτηρίζει τον τρόπο επιτέλεσης του έργου τους (ελλιπώς, επαρκώς, πολύ καλά, εξαιρετικά).

Πεδία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα ο εκπαιδευτικός έχει διαφορετικές ιδιότητες και αντίστοιχους ρόλους: (α) είναι μέλος της σχολικής μονάδας, (β) είναι εκπαιδευτικός της τάξης και (γ) ασκεί επιστημονικό επάγγελμα.

Από τις παραπάνω ιδιότητες, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική, προκύπτουν διακριτές περιοχές του εκπαιδευτικού έργου με εσωτερική οργανική ενότητα, που αποκαλούνται Πεδία και αποτελούν υποσύνολα του συνολικού ενιαίου εκπαιδευτικού έργου.

Για τη λειτουργικότερη προσέγγιση ενός Πεδίου διακρίνονται οι επιμέρους Τομείς που το απαρτίζουν. Τα σημαντικότερα Πεδία του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών, με τους Τομείς που τα απαρτίζουν, είναι τα παρακάτω πέντε:

- Πεδίο 1ο: Εκπαιδευτικό Περιβάλλον: (α) Διαπροσωπικές Σχέσεις και Προσδοκίες, (β) Παιδαγωγικό Κλίμα και (γ) Οργάνωση της σχολικής Τάξης
Το Πεδίο 1 για το Εκπαιδευτικό Περιβάλλον αναφέρεται στις ψυχολογικές, κοινωνικές και οργανωτικές συνθήκες που δημιουργούν τον κοινωνικό και φυσικό χώρο και χρόνο μέσα στο οποίο συντελείται η μάθηση και η ανάπτυξη στον κοινωνικό, επικοινωνιακό, συναισθηματικό, αξιακό, πολιτισμικό, πολιτικό, αλλά και στον γνωστικό τομέα.

- Πεδίο 2ο: Σχεδιασμός, Προγραμματισμός και Προετοιμασία Διδασκαλίας: (α) Μαθητής, (β) Στόχοι και Περιεχόμενο και (γ) Διδακτικές Ενέργειες και Εκπαιδευτικά Μέσα
Το Πεδίο 2 για τον "Σχεδιασμό, Προγραμματισμό και Προετοιμασία της Διδασκαλίας" αναφέρεται σε καταλυτικό παράγοντα της διδασκαλίας, διότι αφορά στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει υπόψη του ο εκπαιδευτικός συγκεκριμένους τομείς, όταν σχεδιάζει, προγραμματίζει και προετοιμάζει τη διδασκαλία του μαθήματός του, τόσο στο μακρο-επίπεδο του σχολικού έτους όσο και στο μικρο-επίπεδο ευρύτερης ενότητας και στη συνέχεια της ωριαίας διδασκαλίας. Αμφότερα τα επίπεδα σχεδιασμού, προγραμματισμού και προετοιμασίας είναι αναγκαία, διότι αυξάνουν τη διδακτική ευελιξία του εκπαιδευτικού και την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας.

- Πεδίο 3ο: Διεξαγωγή και Αξιολόγηση Διδασκαλίας: (α) Προετοιμασία των Μαθητών για τη Διδασκαλία, (β) Διδακτικές Ενέργειες και Εκπαιδευτικά Μέσα, (γ) Μαθησιακές Ενέργειες και (δ) Εμπέδωση και Αξιολόγηση της Νέας Γνώσης
Το Πεδίο 3 για τη "Διεξαγωγή και Αξιολόγηση της Διδασκαλίας" συνδέεται με τον προγραμματισμό που έγινε στο Πεδίο 2 και αναφέρεται στην υλοποίηση των προγραμματισμένων μορφών διδασκαλίας (όπως μορφές α. άμεσης προσφοράς: διάλεξη, παρουσίαση, επίδειξη, β. επεξεργασίας: ερωταποκρίσεις, σωκρατική μαιευτική, διάλογος, συζήτηση, διαλεκτική αντιπαράθεση και γ. προβληματισμού: διερεύνηση, ανακάλυψη, συνεργατικά σχέδια εργασίας, εργαστηριακά πειράματα ή συνήθως μεικτές μορφές) που καθορίζουν τους ρόλους, τις διαδικασίες και το είδος της λεκτικής επικοινωνίας και των σχέσεων εκπαιδευτικού, διδακτικού αντικειμένου και μαθητών ως ατόμων ή/ και ως μικρο-ομάδων στην παρουσίαση/ αναζήτηση των δεδομένων της διδασκαλίας, στην επεξεργασία τους, στη διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων και στη χρήση εκπαιδευτικών μέσων, ώστε άμεσα να επιτευχθούν οι στόχοι της ωριαίας διδασκαλίας και σταδιακά και σε βάθος χρόνου οι σκοποί του διδακτικού αντικειμένου και οι απώτεροι σκοποί της εκπαίδευσης για μόρφωση και παιδεία. 

- Πεδίο 4ο: Υπηρεσιακή Συνέπεια και Επάρκεια: (α) Τυπικές Υπαλληλικές Υποχρεώσεις, (β) Συμμετοχή στη Λειτουργία της Σχολικής Μονάδας και (γ) Συνεργασία με Γονείς και Φορείς
Το Πεδίο 4 για την "Υπηρεσιακή Συνέπεια και Επάρκεια" αναφέρεται στις υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού που απορρέουν τόσο από την υπαλληλική του ιδιότητα, την οποία αποκτά προκειμένου να ασκήσει το εκπαιδευτικό του έργο, όσο και από την παιδαγωγική του ιδιότητα. Οι υπηρεσιακές υποχρεώσεις είναι ανάλογες με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και των υπολοίπων υπαλλήλων και αφορούν στη λειτουργία της σχολικής μονάδας ως υπηρεσιακής δομής. Οι παιδαγωγικές υποχρεώσεις αναφέρονται στη λειτουργία της σχολικής μονάδας ως εκπαιδευτικού οργανισμού "που μαθαίνει".

- Πεδίο 5ο: Τυπικά Προσόντα και Επιστημονική και Επαγγελματική Ανάπτυξη: (α) Τυπικά Προσόντα και Επιστημονική Ανάπτυξη και (β) Επαγγελματική Ανάπτυξη
Το Πεδίο 5 για τα Τυπικά Προσόντα και την Επιστημονική και Επαγγελματική Ανάπτυξη του Εκπαιδευτικού περιλαμβάνει δύο τομείς: (α) ο πρώτος τομέας αφορά στα τυπικά προσόντα και την επιστημονική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού, που πιστοποιούνται με παραστατικά, τα οποία καταχωρίζονται στο προσωπικό αρχείο του εκπαιδευτικού, και (β) ο δεύτερος τομέας αφορά στην επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού, που επίσης πιστοποιείται με σχετικά παραστατικά.

Η αξιολόγηση κάθε Πεδίου γίνεται στη βάση των Τομέων του με τη χρήση συγκεκριμένης κάθε φορά περιγραφικής αξιολογικής κλίμακα (rubric) με διαβαθμισμένα Κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε ποιοτικές προδιαγραφές έργου.

Η χρησιμοποιούμενη κλίμακα περιλαμβάνει τέσσερις βαθμίδες ποιότητας με βάση τις οποίες το εκπαιδευτικό έργο σε συγκεκριμένο Τομέα ενός Πεδίου χαρακτηρίζεται, ανάλογα, ως "ελλιπές", "επαρκές¨, "πολύ καλό" και "εξαιρετικό". 

Για κάθε μία από τις τέσσερις βαθμίδες η κλίμακα παραθέτει περιγραφικά το ποιοτικό προφίλ του εκπαιδευτικού έργου ανά βαθμίδα, με τη βοήθεια κριτηρίων, και με τον τρόπο αυτό η κλίμακα παρουσιάζει και αποτιμά ένα «αναπτυξιακό συνεχές», με τέσσερις βαθμίδες, κάθε μία από τις οποίες, βέβαια, δεν ισαπέχει από την προηγούμενη και την επόμενη.

Δεν έχουν, όπως αναφέρθηκε, «ισοδιαστημική» διαβάθμιση και γι' αυτό δεν πρέπει να μετατραπούν σε τετράβαθμη αριθμητική κλίμακα (1,2,3 και 4).
Αυτό σημαίνει ότι μεταβαίνοντας από το «ελλιπές» στο «εξαιρετικό» το προφίλ ποιότητας του έργου αναβαθμίζεται κλιμακωτά μέσα από (α) τη βελτίωση πρακτικών της προηγούμενης βαθμίδας, (β) την προσθήκη νέων ποιοτικών πρακτικών και (γ) τη συχνότερη και συστηματικότερη χρήση τους.
Την πορεία αναβάθμισης την δηλώνουν τα αναβαθμιζόμενα κάθε φορά κριτήρια που προσδιορίζουν τη συγκεκριμένη βαθμίδα. 

Επισημαίνεται ότι στο επίπεδο του «επαρκούς» επελέγησαν εκείνες οι πρακτικές και οι ποιοτικές προδιαγραφές οι οποίες , σύμφωνα με την παιδαγωγική έρευνα, είναι αναγκαίες για να συμβάλει η εκπαίδευση στη μάθηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.

Επιπλέον, για τον προσδιορισμό του «επαρκούς», αλλά και των άλλων βαθμίδων, ελήφθησαν υπόψη το θεσμικό πλαίσιο (π.χ. Ν. 1566/85), τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών, οι πρακτικές εφαρμογής τους και το καθηκοντολόγιο. Επισημαίνεται ότι το "επαρκές" προσδιορίζεται και επαναπροσδιορίζεται κάθε φορά με βάση την εκπαιδευτική πολιτική που χαράσσει η Πολιτεία και την προστιθέμενη αξία από πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Επίσης και ανάλογα με τον βαθμό:

- Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αξιολογείται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες της ισχύουσας εκπαιδευτικής νομοθεσίας:
* ως προς το διοικητικό έργο από τον Περιφερειακό Διευθυντή Π.Ε. & Δ.Ε. (Ατομικός φάκελος + Έκθεση αυτοαξιολόγησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ως πειστήριο για τo έργο του + Έκθεση Περιφερειακού Διευθυντή Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης).
* ως προς το παιδαγωγικό έργο από τον Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης (Ατομικός φάκελος + Έκθεση αυτοαξιολόγησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ως πειστήριο για τo έργο του + Έκθεση Προϊσταμένου ΕΠΚ).

Την ευθύνη για τη σύνταξη της αξιολογικής έκθεσης του έργου του Διευθυντή Διεύθυνσης έχει ο Περιφερειακός Διευθυντής και στην τελική αξιολογική κρίση χρησιμοποιείται περιγραφική κλίμακα η οποία χαρακτηρίζει τον τρόπο τέλεσης του έργου του (ελλιπώς/ πλημμελώς, επαρκώς, πολύ καλά, εξαιρετικά).

Έκτακτη αξιολόγηση γίνεται αν το ζητήσει ο Περιφερειακός Διευθυντής ή το ζητήσει ο ίδιος ο εκπαιδευτικός.

- Ο Διευθυντής του σχολείου αξιολογείται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες της ισχύουσας εκπαιδευτικής νομοθεσίας:

* ως προς το διοικητικό έργο από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης (Ατομικός φάκελος + Έκθεση αυτοαξιολόγησης Σχολικής Μονάδας, ως πειστήριο για τo έργο του + Έκθεση Διευθυντή Εκπαίδευσης).
* ως προς το παιδαγωγικό έργο από τον Σχολικό Σύμβουλο (Ατομικός φάκελος + Έκθεση αυτοαξιολόγησης Σχολικής Μονάδας, ως πειστήριο για τo έργο του + Έκθεση Σχολικού Συμβούλου).
Την ευθύνη για τη σύνταξη της αξιολογικής έκθεσης του έργου του Διευθυντή σχολικής μονάδας έχει ο Σχολικός Σύμβουλος και στην τελική αξιολογική κρίση χρησιμοποιείται περιγραφική κλίμακα, η οποία χαρακτηρίζει τον τρόπο τέλεσης του έργου του (ελλιπώς/ πλημμελώς, επαρκώς, πολύ καλά, εξαιρετικά).

Έκτακτη αξιολόγηση γίνεται αν το ζητήσει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ή ο οικείος Σχολικός Σύμβουλος ή το ζητήσει ο ίδιος.

Παράλληλα όπως αναφέρεται στο πόρισμα «Κάθε σχολική μονάδα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θέτει τους εκπαιδευτικούς στόχους, προγραμματίζει τις δραστηριότητες του σχολικού έτους και καταρτίζει ειδικά προγράμματα δράσης με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού της έργου τόσο στο επίπεδο της σχολικής μονάδας όσο και στο επίπεδο τάξεων και τμημάτων». 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 48ΩΡΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ



Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Σερρών καλεί όλους τους Συλλόγους μέλη της, να πάρουν μαζικά μέρος στην 48/ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ με τη ΓΣΕΕ για την Τρίτη 6-11-12 και τη Τεταρτη 7-11-12 και να συμμετέχουν:

Ø      Στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6-11-12, στις 9:00 π. μ. μπροστά από το Δημαρχείο Σερρών.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Σερρών, όπως αποφάσισε η Γ.Σ, των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α, Την ενέργεια αυτή στηρίζουν το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Σερρών και οι Σύλλογοι μέλη αυτής, με ανάλογες αποφάσεις των Δ.Σ. τους.

Ø      Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 7-11-12, στις 11:00 π. μ. μπροστά από την κεντρική είσοδο του Γ. Νοσοκομείου Σερρών.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του Γ. Ν. Σ. και δεκάλεπτος συμβολικός αποκλεισμός του οδικού κόμβου της Εθν. Οδού Σερρών – Δράμας με την νέα περιφερειακή οδό Σερρών.

Ø      Στο απογευματινό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 7-11-12, στις 6:00 μ.μ στην πλατεία Κρονίου στις Σέρρες.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

ü      Η ώρα της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης περνάει μέσα από τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και ενεργή παρουσία όλων για τη συγκρότηση της μεγάλης κοινωνικής αντίστασης.

ü      Ο φόβος και η ανασφάλεια σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν μπορεί να εγκλωβίσει κανέναν σε μια στάση αναμονής, απάθειας και μοιρολατρείας

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ


ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ


Για  την Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ.  Α.Δ.Ε.Δ.Υ  Σερρών.

Ο Πρόεδρος
Η Γραμματέας

Βούλτσιος Αβραάμ

Χαριτίδου Σωτηρία